Hoeveel Kan Jij Winnen met Online Pokeren?

Online poker is sinds een aantal jaren ontzettend populair geworden en voor veel spelers is online poker een uit de hand gelopen hobby geworden. Met deze enorme groei in populariteit is ook het niveau van de gemiddelde Texas Hold’em pokerspeler best stevig omhoog gegaan.

Natuurlijk is dit niet het geval op elk limiet en op elke pokersite – maar waar je jaren geleden nog met behoudend spel het geld letterlijk in de schoot geworpen kreeg, is dit soort ‘easy money’ nu een stuk lastiger te vinden.

De Poker Voedselketen

De wereldwijde groep van honderden miljoenen mensen die graag online pokeren – of het nu professioneel, of voor de fun is – kan je zien als één gigantische voedselketen. Stel het je maar voor als een piramide, waarin de beste en vaak meest ervaren spelers bovenaan staan en de beginnende spelers allemaal van onderaf instromen.

Van Beginners tot Gevorderden

De beginnende spelers betalen hun leergeld, want zelfs Phil Ivey en Tom ‘Durrrr’ Dwan waren niet in één klap winnende spelers. De betere spelers op de laagste limieten winnen het geld van de nieuwelingen en schuiven na een tijdje vol goede moed een niveautje op naar de wat hogere limieten. Daar zijn zij op hun beurt weer de nieuwelingen, waardoor ze geld verliezen aan de betere spelers die daar aan het werk zijn.

Hoe groter de blinds, de chip stacks en de potten, des te beter zijn de spelers en des te moeilijker is het om nog hogerop te komen. Maar aan de pokertafels op alle limieten zie je dezelfde dynamiek: de betere spelers winnen geld van de slechtere spelers, net zo lang tot ze genoeg geld en moed hebben verzameld om hoger te gaan pokeren.

Spelers, Skills en Geldstromen

Deze kijk op de beweging van spelers, skills en geldstromen binnen de wereld van het online poker is niet alleen interessant, maar geeft je ook een bruikbare manier om te kijken naar je eigen ontwikkeling als pokerspeler.

Waar sta jij op dit moment in ‘de pokerpiramide’? Tot welk niveau kun je stijgen? Hoeveel geld kun je verdienen? En de belangrijkste vraag: Is je huidige positie, dus het limiet waarop je speelt, voor jou de optimale situatie?

De Winrate

Een goede maatstaf om deze vragen op een passende manier te benaderen is de zogeheten ‘winrate’. Deze winrate wordt in No Limit Texas Hold’em meestal uitgedrukt in Big Blinds (BB) per 100 handen, ofwel BB/100. Vanwege het feit dat het overgrote deel van de pokerspelers een verliezende speler is, is het sowieso al goed als je een winrate hebt van boven de nul. Maar als je een serieuze winnende speler wilt zijn, zul je hier geen genoegen mee nemen.

Wanneer Hoger te Gaan Spelen

In No Limit Texas Hold’em ligt de maximale winrate die een speler meestal voor lange tijd vol kan houden zo rond de 10 Big Blinds per 100 handen (10 BB/100). Speel je dus aan de $0,25/$0,50 tafels, dan zou je het al extreem goed doen als je 10 x $0,50 = $5 verdient per 100 handen. Als je zo’n winrate haalt dan is het niveau misschien iets te laag voor je, en kun je wellicht meer geld verdienen op de wat hogere limieten. Over het algemeen is een winrate van meer dan 5BB/100 al zeer acceptabel, en vanaf dit punt kun je gaan kijken of je een stapje omhoog kan doen.

This entry was posted in Poker. Bookmark the permalink.